Iz Grada soli odoše sretni i nasmijani: Ruka im je pružena, svoje priče su ispričali

Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „PARALLEL“

U periodu od 7. do 12. maja Tuzla je bila domaćin Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „PARALLEL“, manifestacije koja je okupila oko 350 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Organizator takmičenja bilo je Studentsko vijeće „MEDICUS“ uz veliku podršku Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ iz Sjeverne Amerike, Udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju „PARALLEL“, Univerziteta u Tuzli, Medicinskog fakulteta, Ljekarske komore TK, Specijalne olimpijade BiH i Vlade TK.

Slogan projekta je glasio: Budi DRUGačiji i pruži nam ruku, jer i naš život ima svoju priču.

Ruka im je pružena, a priče ispričane. Grad soli napustiše sa lijepim uspomenama ispunjeni najljepšim emocijama. Na trenutak, osjećali su se bitnim. Sedam dana bili su pod lupom, A njihove priče su ispričane na najbolji mogući način kako bi to uradili najvještiji pripovjedači, a sve zahvaljujući njima samima. Predstaviše svoje vještine, pokazaše mogućnosti, osvojiše medalje, stvoriše se nove simpatije, prijateljstva…

Tokom boravka u Tuzli imali su priliku učestvovati u različitim aktivnostima, od sportskih takmičenja, kreativnih radionica, koncerta, health programa, unified programa, javnoj tribini… Takmičili su se u pet sportova, tri dana su učestvovali u izradi raznih predmeta, jedan dan su za njih pjevali Kemal Hasić, Azra Husarkić i Denial Ahmetović. Health program na istom projektu po drugi put u BiH, oko 60 evidentiranih takmičara za urađenim zdravstvenim pregledom i na kraju Unified takmičenje.

Na javnoj tribini se pričalo o pravima i mogućnostima osoba sa poteškoćama u razvoju, njihovom trenutnom statusu u društvu, stigmi koja ih prati. Predavanja su držali prof. Alma Dizdarević, Ivana Paunović, direktorica SO BIH Kada Delić Selimović, Jenni Hakkinen, Ilse Hemmelmayr.

Brisel u čudu

Dvjema predstavnicama Specijalne olimpijade Evrope i Euroazije bilo je impresivno gledati studente pune energije sa velikom željom da doprinesu osvještavanju društva. Kažu da je rijetkost da ovakve manifestacije organizuju studenti u mnogo razvijenijim državama. Jedna je koordinatorica odjela koji radi na provođenju health programa, a druga koordinatorica odjela za provođenje unified sporta u zemljama članicama SOI.

Tokom boravka u Tuzli organizovan je i prijem na Medicinskom fakultetu. Hakkinen i Hemmelmayr su istakle važnost uključivanja velikog broja institucija koje će svaka u svom polju djelovanja doprinijeti rješavanju problema koje imaju osobe sa teškoćama u razvoju, istakavši posebnu važnost uključivanja Medicinskog fakulteta, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Doma zdravlja „dr. Mustafa Šehović“ u dijelu zdravstvenih pregleda.

Vidjevši sve realizovano, zadovoljne se u petak vratiše u Brisel, a takmičari sa medaljama oko vrata napustiše Tuzlu. Ispunili smo definiciju našeg slogana, Olimpijada je ispričala postojeće i nove priče koje je stvorila, a na tom putu pripovijedanja djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju su bili superiorni u odnosu na nas, jer su pokazali šta znači volja, rad i trud kada dobijemo jedan trun prave podrške i ljubavi koja nam prijeko treba na putu do naših ciljeva i zvijezda.

Dodatne informacije i galerije fotografija dostupne su na zvaničnoj Facebook stranici Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade “Parallel”.

Start typing and press Enter to search

Medicinski fakultet u Tuzli i Specijalna olimpijada BiH potpisali Sporazum o saradnji