Medicinski fakultet u Tuzli i Specijalna olimpijada BiH potpisali Sporazum o saradnji

U dekanatu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli jučer je potpisan Sporazum o saradnji između Specijalne olimpijade BiH i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Cilj ovog sporazuma je da se uspostavi saradnja u oblasti obrazovno – naučnog rada, permanentnog stručnog osposobljavanja medicinskih stručnjaka, kontrole fizičke aktivnosti i treninga sportista sa teškoćama u razvoju, organizovanju zdravstvenih pregleda i u svim drugim oblastima koje su dio navedenih djelatnosti.

„Većina naših sportaša je lošijeg zdravstvenog stanja od opće populacije, sa nedijagosticiranim stanjima koja utječu na njihovu fizičku spremnost, kvalitetu života i očekivani životni vijek. Specijalna olimpijada težit će ovoj viziji pružajući bolje kvalitetne sportske prilike, uz podršku inicijativa u zdravstvu. Istovremeno, pojačano ćemo nastojati koristiti naš rad kako bismo „ispričali svijetu“ o talentima i sposobnostima osoba sa intelektualnim teškoćama“, kazala je izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, doc. dr. Kada Delić – Selimović.

„Svijest o Specijalnoj olimpijadi u većini mjesta treba još porasti tako da osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i šire društvo shvate kakve prilike pružamo, između ostalog i ovim sporazumom. Naša vizija je da otvorimo srca i um prema osobama s intelektualnim teškoćama i tako stvoritmo inkluzivne zajednice širom svijeta. Drago nam je što će i Medicinski fakultet dati svoj doprinos tome. Konkretnim aktivnostima Specijalnu olimpijadu smo podržavali u prethodne dvije godine dajući podršku našim studentima pri organizaciji Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade“, kazala je prof. dr. Selmira Brkić, dekanica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Strategijom razvoja Specijalne olimpijade za Europu/Aziju za period 2016. – 2020. godine, poseban akcenat  usmjeren je na inkluziju osoba sa i bez invaliditeta. Misija Specijalne olimpijade je omogućiti cjelogodišnju sportsku pripremu i sportska takmičenja u raznim olimpijskim sportovima za djecu i odrasle s intelektualnim teškoćama, pružajući im tako konstantne prilike za razvoj fizičke spremnosti, za pokazivanje hrabrosti, doživljavanje radosti, za sudjelovanje u dijeljenju darova i vještina te sklapanje prijateljstava s njihovim obiteljima, drugim specijalnim olimpijcima i zajednicom. Isključenost iz društva, predrasude i nedostatak razumijevanja o problemima sa kojima se suočavaju djeca i osobe sa teškoćama u razvoju predstavljaju prepreke ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom.

Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli, Udruženje studenata medicine u BiH “BoHeMSA” – Lokalni tim Tuzla i Udruženje “Parallel” u saradnji sa našim fakultetom, UKC – om Tuzla i JZU Domom zdravlja “dr. Mustafa Šehović”, zajednički su proveli po prvi put u BiH Health program, koji je jedan od strateških ciljeva Specijalne olimpijade Europe/Azije. Ovaj program podrazumijeva različite preglede osoba sa poteškoćama u razvoju koje ce nakon uvida u rezultate pretraga biti upućeni na dalje analize i preglede ukoliko je to potrebno.

Start typing and press Enter to search