Započeo jubilarni peti Tuzla Brain Week

“Mozak budućnosti”

Jučer je svečano otvoren peti Tuzla Brain Week. U pitanju je projekat studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, gdje se sredinom marta svake godine obilježava sedmica mozga i vrši promocija neuroznanosti kod generalne populacije.

U znaku ovogodišnje tematike projekta, koja glasi „mozak budućnosti“, primarni fokus je stavljen na najnovija dostignuća iz oblasti neurologije, neurohirurgije, psihijatrije, ali i drugih srodnih disciplina s ciljem upoznavanja publike o trenutnim kapacitetima ovih grana u Tuzli, ali i njihovim napredovanjima u svijetu.

 

Učešće i obraćanje na svečanoj ceremoniji otvaranja su uzeli ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić, gradonačelnik grada Tuzla Jasmin Imamović, dekan Medicinskog fakulteta Tuzla prof.dr. Selmira Brkić, medicinski direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prof.dr. Fahrija Skokić, predsjednik Studentskog vijeća „MEDICUS“ Sejfo Begić, kao i ovogodišnje koordinatorice projekta, studentice Asja Brkić i Ilvana Rabotić. Za vrijeme obraćanja, svi učesnici su imali priliku uživati u notama uvježbanih članova orkestra „BalsiKa“.

Galeriju fotografija možete pregledati ovdje.

Poslije formalnog dijela ceremonije uslijedila su i plenarna predavanja. Predavači su bili: prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, šef katedre na predmetu Neurologija na Medicinskom fakultetu Tuzla, te ovogodišnji mentor projekta Tuzla Brain Week; prof.dr. Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i redovni profesor na predmetu Hirurgija na Medicinskom fakultetu Tuzla, te konačno i doc.dr. Rusmir Softić, specijalista neuropsihijatrije sa Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu, te docent na Katedri za psihijatriju sa medicinskom psihologijom na Medicinskom fakultetu Tuzla.

Poslije završenih predavanja svi su imali priliku za razgovor i diskusiju uz pripremljenu zakusku i osvježenja. Na cermoniji je predstavljen i zvanični program koji će slijediti ovu sedmicu, a ispunjen je stručnim radionicama, prezentacijama studentskih naučnih radova, TBW kvizom, kao i posebnom aktivnošću „TBW talks“ gdje će svi učesnici imati priliku slušati uspješne mlade ljude te njihove korake do uspjeha.

Start typing and press Enter to search

Prijem Spec Parallel