Prva sedmica imunizacije u Tuzli

U zadnjoj sedmici aprila (23. – 27.04.) širom svijeta se obilježava Globalna sedmica imunizacije prema kalendaru Svjetske zdravstvene organizacije. Po prvi put ove godine, Sedmica imunizacije će biti obilježena i u Tuzli zahvaljujući projektu „Zdravlje i vakcinacija“ čiji je organizator Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini, lokalni komitet Tuzla (BoHeMSA LC Tuzla). Projekt je uvršten na IFMSA zvaničnu listu aktivnosti kao jedini iz ove oblasti u BiH.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u posljednjih pet godina se registrira kontinuiran pad obuhvata vakcinama iz Programa obavezne imunizacije, što je dovelo do situacija da je u 2016. godini vakcinom protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MRP vakcinom) pokriveno samo 64 % djece. Podsjećamo, prema odredbama Svjetske zdravstvene organizacije, jedna populacija se smatra zaštićenom od zaraznih bolesti ako je procent vakcinacije veći od 90% odnosno 95%.

Cilj projekta je upoznati i educirati generalno stanovništvo o osnovama vakcinacije, njihovim prednostima, manama i značaju za individualno zdravlje i razvoj, ali i zdravlje populacije kao cijele.

Kao dio planiranih projektnih aktivnosti, već je sprovedena edukacija za studente (bio)medicinskih nauka iz oblasti: imunologije, infektologije, mikrobiologije, pedijatrije i epidemiologije. Na društvenim medijima je prezentovan i promotivni film „DINO“ koji nosi značajnu poruku o važnosti vakcinisanja najmlađih, kao i o svim posljedicama nevakcinisanja. Organizovano je i takmičenje za srednjoškolce iz cijelog Tuzlanskog kantona koje je okupilo preko 90 prijavljenih timova, a čiji će pobjednici biti proglašeni ove sedmice.

Mentor projekta je prof.dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla i šef katedre na predmetu „Infektologija“ Medicinskog fakulteta Tuzla.

U okviru ove sedmice, planirane su dvije aktivosti. Prva je manifestacija na otvorenom pod nazivom „I ja sam vakcinisan“ koja će se održati u srijedu (25.04.) na Trgu Slobode sa početkom od 11.00h. Program manifestacije je primarno usmjeren na najmlađe, ali će sadržaj uključivati i dio posvećen za roditelje, kao i za sve druge prisutne. Druga aktivnost je i centralna aktivnost projekta, a u pitanju je panel diskusija „Vakcinacija: odgovornost pojedinca i zajednice“ koja počinje u petak (27.04.) u 14.00h u Hotelu Tuzla. Panel diskusija će poslužiti kao platforma za uspostavljanje dijaloga, komunikaciju i slobodu gdje će svako moći iznijeti svoje mišljenje kada je u pitanju ova tematika. Aktivni učesnici panel diskusije su eminentni stručnjaci iz područja zdravstva i nauke. Obje aktivnosti će biti otvorene za širu javnost i sve zainteresirane.

Također, u okviru same panel diskusije, bit će prezentirani i rezultati studije koja je sprovedena prethodnih mjeseci na pet različitih opština Tuzlanskog kantona. Cilj ove studije je bio kvalitativno i kvantitativno istraživanje pismenosti, stajališta i razmišljanja roditelja o vakcinama i procesu donošenja odluka o vakcinaciji u Tuzlanskom kantonu, odnosno Bosni i Hercegovini.

Start typing and press Enter to search

Studentski kongres "Hrana Ishrana Zdravlje"