Pionir na polju biotehnologije Mirza Cifrić održao predavanje na Medicinskom fakultetu

Humani genom upravlja svim ćelijama organizma, kao što softver upravlja hardverom računara. Poput programera koji mijenjaju softverski kod i samim tim funkciju računara, naučnici će uskoro imati priliku zamijeniti oštećene sekvence sa funkcionalnim te na taj način liječiti mnogobrojna oboljenja poput cistične fibroze.

O tome nam je govorio jedan od pionira i vodećih naučnika na polju biotehnologije Mirza Cifrić, održavši predavanje na našem fakultetu.

Cifrić je govorio o perspektivama razvoja biotehnologije i mogućnostima za istraživanje na ovom polju. Objasnio je da se manipulacija molekulom DNK neće koristiti samo u medicini već u i proizvodnji parfema, laboratorijski uzgojenog mesa te energije. Mogućnosti biotehnologije su neograničene, smatra Cifrić, čija kompanija već sada sekvencira kompletan genom uz tumačenje po pristupačnoj cijeni.

Prije predavanja, upriličen je prijem za našeg cijenjenog gosta u dekanatu Medicinskog fakulteta u Tuzli, gdje je iskazana odlučnost da se zajednički radi na popularizaciji i razvoju biotehnologije. Dogovorena je organizacija Ljetne škole biomedicinskog inžinjeringa, čiji će pokrovitelj biti gospodin Cifrić, a koja će studentima pružiti mogućnost da se upoznaju sa biomedicinskim inžinjeringom, bioinformatikom i biotehnologijom.

foto: Radio Kameleon

Start typing and press Enter to search