Slovenački genetičari održali predavanje studentima Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli bili su domaćini dvojici eminentnih predavača sa Univerziteta u Ljubljani iz oblasti genetike i to prof. dr. Borutu Peterlinu i Danijelu Petroviću. Njihova posjeta plod je dvadesetogodišnje saradnje između Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Ljubljani i Kliničkog centra u Ljubljani. Tokom posjete planirano je da održe predavanja na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Već jučer su studenti I i II ciklusa studija imali priliku da slušaju o novim metodama sekvenciranja i o genetskim osnovama ateroskleroze, dok će tokom vikenda predavači održati predavanja studentima doktorskog studija.

Uvodno obraćanje održao je koji je pozdravio sve prisutne studente te evocirao sjećanja na početak saradnje. Prof. dr. Borut Peterlin je u svom izlaganju istakao važnost sekvenciranja egzonskih sekvenci DNK koje otvara mogućnosti istraživanja rijetkih nasljednih bolesti koje su produkti slučajnih mutacija. S druge strane prof. dr. Danijel Petrović je prikazao genske mehanizme nastanka ateroskleroze te ukazao na perspektive primjene genske informacije u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

Posebno je važno istaći i uspjehe slovenačkih genetičara koji su u kolaboraciji sa francuskim, italijanskim i španskim istraživačima otkrili gen za progeriju, poremećaj koji se manifestuje rapidnim starenjem.

Prije predavanja, u dekanatu Medicinskog fakulteta, upriličen je prijem za goste.

Start typing and press Enter to search