Obilježen Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

“Svjetski dan borbe protiv moždanog udara” je globalni projekat koji se već tradicionalno održava u Bosni i Hercegovini u nekoliko gradova, gdje centralno mjesto zauzima Tuzla sa svojim projektnim aktivnostima.

Projekat je vođen od strane Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli “MEDICUS” zajedno u saradnji sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Centralna aktivnost projekta je pripala javnoj tribini pod nazivom “Moždani udar se može spriječiti i liječiti” koja se održala na Medicinskom fakultetu Tuzla u petak 27.10.2017. Na početku tribine svim prisutnima se obratio prof.dr. Dževdet Smajlović kao načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, doc.dr. Zikrija Dostov

ić, šef Odjela jedinice za liječenje moždanog udara Klinike za neurologiju UKC Tuzla, kao i predsjednik udruženja studenata “MEDICUS” Sejfo Begić.

Pored navedenih, na javnoj tribini su predavanje držali i koordinatori projekta Rabotić Ilvana i Mujanović Adnan. U Gračanici, na obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara kojeg je organizovala dr. Edina Čamdžić u saradnji sa Klinikom za neurologiju i US “MEDICUS”, ispred našeg Udruženja su bili Nermin Alibašić i Nermina Gazibara. Nakon prvog dijela tribine uslijedila su pitanja svih učesnika, koji su se mogli dodatno informisati o moždanom udaru.Učešće na javnoj tribini su uzeli građani Tuzlanskog kantona, predstavnici brojnih ustanova i organizacija, učenici i nastavnici srednjih škola, te i drugih zainteresirani.

Pored javne tribine na sam datum obilježavanja borbe protiv moždanog udara, u nedelju 29.10, održane su dvije promocije zdravlja u Bingo City Centru i u Merkator centru Tuzla gdje su građani mogli besplatno dobiti informacije o moždanom udaru, izmjeren krvni pritisak, nivo masti u krvi i dr.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Start typing and press Enter to search