SaMED 2020: Internacionalni kongres studenata biomedicinskih nauka u Sarajevu

Internacionalni kongres studenata biomedicinskih nauka – SaMED 2020

Prenosimo vam pozivno pismo Organizacionog odbora:

Drage kolege i prijatelji,
U ime Organizacionog odbora Međunarodnog medicinskog kongresa -SAMED 2020, pripala nam čast da vas pozovemo na 5. Internacionalni kongres studenata biomedicinskih nauka u Sarajevu, koji će se održati od 20. do 22. Februara 2020. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.
Specijalno peto izdanje SaMED-a osmišljeno je tako da se približi glavnim zadacima moderne medicine. Kroz intenzivni rad Organizacionog odbora, tokom prethodna četiri izdanja kongresa, došli smo do zaključka da je neophodno da se elementi obrazovanja kreću unutar globalnih naučno istraživačkih okvira. Upravo iz tog razloga, pri organizaciji SaMED 2020, fokusirat ćemo se na pružanje kvalitetnog novijeg sadržaja našim učesnicima, koji će pružiti uvid u centar interesovanja globalnih medicinskih programa.
Predstojeći kongres se po prvi put organizuje u saradnji 3 nacionalna udruženja studenata medicine – USMF, BoHeMSA i InciSion BiH. Glavni cilj kojem težimo jeste podsticanje, motivisanje i povezivanje studenata medicine na globalnom nivou, organizacijom niza predavanja, radionica i panel diskusija.
Najljubaznije vas molimo da ovaj poziv podijelite sa studentima vašeg udruženja, kao i sa svim studentima vašeg fakulteta.
U slučaju eventualnih pitanja možete pogledati našu
web stranicu.
Vidimo se u Sarajevu.

TEMATSKI DOGAĐAJI?

Tematski događaji ovogodišnjeg SaMED-a su orijentisani ka aktuelnim temama u polju medicine, te su kao takvi podijeljeni na tri takozvana ‘theme event-a’, a čine ih:

 1. mentalno zdravlje sa osvrtom na traumu i njene posljedice
 2. transplantacija i doniranje organa
 3. hirurgija u i izvan operacione sale – minimalno invazivna hirurgija

 na psihijatriju i mentalno zdravlje (PTSP u svakodnevnom životu), zatim nefrologiju i transplantaciju organa, te minimalno invazivnu hirurgiju.

GOVORNICI?

Pripala nam je čast da naši gosti predavači budu uvaženi profesori sa Univerziteta Oxford, King’s College-a, Univerziteta u Amsterdamu, Univerziteta u Heidelbergu, Washington D.C., Univerziteta Würzburg, ali i niz drugih koji će biti najavljeni uskoro.

RADIONICE?

U toku dva dana kongresa, realizirat će se čak 10 radionica, koje karakteriše veliki broj inovacija i korisnih vještina koje će učesnici moći usvojiti. Neke od njih su:

 • Emergency Management Of Pediatric Airway with  Cricothyroidotomy
 • Vascular Suturing
 • Abscess Drainage with Surgical Suturing of the Incision
 • Forensic Anthropology and Solving Criminal Cases
 • Eye Dissection and Corneal Sutures
 • Everybody Lies
 • VR Simulation of Invasive Medical Procedures
 • Being a Pathologist
 • Bone Marrow Biopsy and ABO Typing 

DODATCI?

Za sve naše učesnike isplanirali smo nezaboravan provod – avanture koje nas čekaju će uključivati brojne aktivnosti, od istraživanja grada i okolnih planina, pa sve do plesanja cijelu noć na posebnim i prepoznatljivim mjestima u gradu. Organizovat će se također i post-kongresna tura u trajanju od 1 dana, a učesnici će moći birati  obilaske gradova za skijanje na olimpijskim planinama.

UČEŠĆE i KOTIZACIJE?

SaMED prepoznaje dva tipa učesnika – aktivne i pasivne.
Rane kotizacije [1.8. – 15.12.] – 40 KM
Kasne kotizacije [15.12 – 1.2] – 60 KM

SMJEŠTAJ?

Smještaj za SaMED 2020 je proizvoljan što znači da će studenti prilikom registracije odabrati da li žele smještaj organizovan od strane organizacionog komiteta. Cijena smještaja za 3 noći + doručak je 30€.

U slučaju dodatnih pitanja studenti se mogu obratiti ambasadoru kongresa za Univerzitet u Tuzli (Semir Hadžić), ili posjetiti web stranicu kongresa.

Start typing and press Enter to search