Ljetna škola reanimacije

Ljetna škola reanimacije je projekat kroz koji će, u augustu, biti realizovana obuka i polaganje BLS/AED (Basic Life Suport/Automatski eksterni defibrilator) za studente našega Univerziteta. Nositelj programa je Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”, a projekat je podržan je od strane Univerziteta u Tuzli, Medicinskog fakulteta i Evropskog resuscitacijskog savjeta(ERC).

BLS i program obuke

Basic life support smatra se vještinom od izuzetne važnosti u spašavanju života kod osoba sa srčanim zastojem. Osnovni princip BLS-a sastoji se u održavanju vitalnih funkcija aktivnim, te je stoga potrebno pravilno savladati vještine koje su potrebne da bi se to postiglo. Prvenstveno se misli na: srčanu aktivnost, cirkulaciju i disanje.

BLS protokol kojim je planiran da se obuče učesnici se sprovodi po ERC-ovim strogo definisanim pravilima. European Resuscition Council je legalno aktivno evropsko društvo u nadziranju, usavršavanju i obučavanju prema činjenicama zasnovanim na dokazima.
Sve aktivnosti se sprovode u okviru naučnih spoznaja, te se teži postići što bolji balans u obuci kojim će se omogućiti što adekvatniji pristup u održavanju vitalnih funkcija čovjeka aktivnim, a time i sam život.

Učešće u Ljetnoj školi reanimacije

Ljetna škola reanimacije prvi je projekat ovakve vrste u našoj državi, koji će nadamo se postati tradicija, kroz koji ćemo uspjeti obučiti i certificirati veliki broj studenata.

Prijave će biti otvorene sredinom mjeseca jula, putem Google formulara (online). Svi zainteresovani se mogu dodatno informisati putem facebook stranice Ljetna škola reanimacije.

Učešće u Ljetnoj školi je besplatno i otvoreno za studente svih fakulteta pri Univerzitetu u Tuzli.

Ljetna škola reanimacije - najava

Start typing and press Enter to search

Tuzla ENT School